den 15 juni 2022
Att plastavfall vanligtvis tar århundraden att bryta ner är allmänt känt och en av anledningarna till att detta är en av de mest uppmärksammade miljöfrågorna idag.
Deponier är ständigt överfulla av miljarder ton plastavfall som tar tid att brytas ned.
Ett team av ingenjörer och forskare från University of Texas kan ha hittat en revolutionerande lösning på denna omdebatterade fråga. Tillsammans har de utvecklat en plastätande enzym som, på bara några timmar eller dagar, kan bryta ner avfall.
Den här banbrytande upptäckten kan ha enorma positiva följder och stöder många industriers ansträngningar att avsevärt minska den negativa miljöpåverkan. Ett enzym som kan sönderdela plast ger en ny innebörd för återvinningsverksamhet i stort. Med denna teknik kan plaster, i synnerhet polyetylentereftalat eller PET, återvinnas till sin molekylära nivå och återanvändas. Detta är utan tvekan bidragande till att utveckla modellen för en cirkulär ekonomi.
Ett team av forskare bevisade att PETase-enzymet – en ny mutation av ett naturligt enzym – snabbt och effektivt kan depolymerisera plastavfall vid låga temperaturer. Detta nya enzym kallas FAST-PETase, vilket innebär funktionellt, aktivt, stabilt och tolerant PETase.
Målet är nu att expandera produktionen för att göra tekniken tillämpbar i en större skala och göra enzymet användbart och lättillgängligt i olika industrier och deponier.
Enzym kan bryta ner plastavfall på några dagar, enligt forskare
/Default.aspx?ID=6476&newsid=928&Action=1&M=NewsV2&PID=40457